Nul afval is een bewustzijn dat je gelukkig maakt.

Het maken van deze keuze betekent het verlichten van uw dagelijks leven, het herontdekken van onverpakte voedselproducten die op een veel natuurlijker manier zijn bereid en het gaan naar de essentie.

Je bent een beginner, of je zit al een tijdje in de zero waste aanpak, je bent al erg blij met je vooruitgang thuis en in je dagelijkse buitenleven. Toch is het, als de veranderingen eenmaal in gang zijn gezet, moeilijker om uw inspanningen overal voort te zetten, vooral op vakantie.

Daarom bieden wij u sinds juli 2017 een familievakantiebestemming zonder afval aan.

Wat is een nul afval vakantie?

Het uiteindelijke doel is om geen niet-recycleerbaar of niet-composteerbaar afval te genereren van het begin tot het einde van onze vakantie. Toch is het een tijd voor rust en ontspanning, dus we moeten onszelf niet te veel onder druk zetten. Daarom hebben we acties opgezet, we hebben adressen en activiteiten gevonden om u te helpen dichter bij Zero Waste te komen.

Twee soorten publiek komen in aanmerking: gezinnen die al een zero waste praktijk hebben of mensen die het experiment willen starten.

Allereerst is uw vakantiebestemming, onze gîte La Grange d’Ychippe, zeer goed uitgerust voor een vakantie met uw gezin en kinderen. Je hoeft niet veel dingen in uw auto mee te nemen . Vervolgens stellen we u een reeks uitrustingen ter beschikking om u te helpen bij uw aanpak (een starterskit met goede adressen, basisproducten, enkele containers: mand, bulkzakken, herbruikbare zakken, potten of tup om de boodschappen te doen, enz…) ;

En dan, de vervoersmiddelen. Voor de meeste van hen, en ik begrijp het, zal het de auto zijn. Maar we hebben al bezoekers verwelkomd die met de trein en te voet van het station kwamen (we zijn er ook om je op te halen als dat nodig is). En het is ook mogelijk om te carpoolen, of om een gedeelde auto te huren (in Namen of Ciney).

Voor de maaltijden zorgen wij voor de “droge” basis: zout, suiker, olie, kruiden, enz. In Ciney (op 6 km van de gîte) is  een biologische bulk- en zero-waste winkel gevestigd : T’Emballe pas.

Voor alles wat vers is, hebben we uitstekende producenten en handelaars die uw eigen containers accepteren (slager, kaasmaker, boerderijen, markten, enz…). Voor dranken kiest u voor dranken met statiegeldflessen. Normaal gesproken wordt er in dit gebied geen afval geproduceerd. Maar als u absoluut een product met een verpakking wilt kopen, vergeet dan niet om plastic te vermijden. Hebben een “lokale” reflex: waar je ook bent, bezoek de lokale markten en producentenwinkels. U zult de lokale kleine handelaren ontdekken, u zult de lokale economie stimuleren, u zult vers eten, in het seizoen en vaak voor minder.

Voor kinderen verander je geen goede gewoontes. Wasbare luiers en wasbare doekjes (anders zijn niet-wasbare luiers wel composteerbaar, maar geen doekjes), wasbare flessen en vaatwerk, gestoomd eten. Voor de activiteiten zal de omringende natuur ons alles bieden wat we nodig hebben. Een all-terrain wandelwagen om onze wandelingen te vergemakkelijkent!

Voor volwassenen, altijd net als thuis. Waterflessen en thermosflessen voor uitstapjes, handdoeken en wasbare tissues. In de toilettas, zepen, shampoos en vaste tandpasta met houten tandenborstels.

Onze hobby’s en pleziertjes zijn eenvoudig. Natuur, een natuurlijke waterbron, mooie dorpen om te bezoeken! Speel het afvalspel: deze zomer organiseert u samen met uw vrienden of kinderen activiteiten om afval op te halen: “de helden van nul afval”. Zowel nuttig als educatief, deze activiteit kan worden omgezet in een schattenjacht met een beetje fantasie. Memo: waar je ook gaat, denk er altijd aan om een tweede zak mee te nemen voor het afval!