Citadel van de Ardennen

Een hoogplateau met uitzicht op de Maasvallei en uitloper van de Ardennen; het verbaast niet dat de Condroz bezaaid is met citadels en versterkte burchten. Vêves, Poilvache of Dinant zijn er nog steeds te bezichtigen getuigen van, ze hebben de tand des tijds doorstaan…
Château de VêvesIn Vêves dompelt u zich onder in de sfeer van de middeleeuwse kastelen. Uw kinderen zullen er veranderen in ridders of prinsesjes! Het kasteel kijkt uit over de vallei van de Lesse. Wat dacht u van een uitstap gecombineerd met een afdaling van de rivier en een bezoek aan het natuurreservaat van Furfooz een boogscheut verder?

Romeinse overblijfselen

La MalagneMaar de echo’s van het wapengekletter dateren van veel verder terug in de tijd: reeds Cesar had de Condrusi bevochten, die hun naam aan de regio zouden geven.
Een van de belangrijkste getuigen uit die tijd bevindt zich nabij Rochefort. Op de Gallo-Romeinse archeologische site van Malagne kunnen we het leven zoals het toen was op ware grootte beleven.

Tijd van de citadellen

De Maasvallei is een strategische schakel in de geschiedenis. Ten allen tijde werden haar kapen bezet door min of meer versterkte garnizoenen. Met de militaire architect Vauban begon het gouden tijdperk van de citadellen: Huy, Namen, Dinant, Givet … of evenveel bolwerken die de eeuwen zouden doorstaan tot aan de Tweede Wereldoorlog.
Dinant, vue sur la ville et la MeuseIn Dinant biedt een bezoek aan de Citadel een indrukwekkend uitzicht over de stad en de vallei. Verder stroomafwaarts is Namen net overgegaan tot een ingrijpende renovatie van haar citadel. Een nieuw bezoekerscentrum zorgt voor een beter begrip van de eeuwenoude geschiedenis van dit meesterwerk van de militaire kunst .. Een aanrader!

Lusttuinen

Château de FreyrGeleidelijk aan verloren de burchten hun militaire functie om oorden van luxe en wellust te worden. Velen van hen zijn open voor het publiek, zoals het prachtige kasteel van Freÿr met zijn prachtige Franse tuinen van Le Nôtre. Verder neerwaarts zijn de Tuinen van Annevoie een belangrijke bestemming voor tuinliefhebbers. Een beachtelijk Waals erfgoed.
In Lavaux-Sainte-Anne zullen natuurliefhebbers opgetogen zijn met de drie musea binnenin het kasteel en de waterrijke omgeving errond. Een ander voorbeeld van militaire architectuur die omgevormd werd tot een verblijf van grote charme.

Geheugen

expo dinant 14-18De twintigste eeuw laat in onze regionen sporen na van de grote mondiale conflicten. De Grote Oorlog treft Dinant in het hart. De Citadel van Dinant wijdt er een aangrijpende ruimte aan. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgt ook de doortocht van de troepen voor een bittere nasmaak bij de mensen van hier. Verzetsdaden worden duur betaald. Het Geheim Leger zal mensen in grote getale verliezen in hun strijd om de nazi-bezetters tegen te werken. Het monument van Jannée getuigt hiervan.

Celles un char panther abandonnéHet Ardennenoffensief in december ’44 markeert blijvend de dorpen van de regio. In Bande (tussen Marche en Nassogne) worden 34 burgers gedood. De gevechten zijn moordend. Op het hoogtepunt van de gevechten, wanneer het Duitse leger een beetje verder in Celles wordt tegengehouden, wordt een Duitse officier gedood en begraven onder de Grange d’Ychippe. Na de oorlog zal zijn familie het lichaam komen terughalen. In Celles getuigt een achtergelaten Panthertank van het mislukte offensief geleid door maarschalk Von Rundstedt op de vooravond van Kerstmis 44, op enkele kilometers van de Maas…

Indien u nog wat verder wil gaan, wacht Bastogne u op. Het Bastogne War Museum en de Mardasson zijn plaatsen beladen met herinneringen. De gelegenheid om ze door te geven aan uw kinderen en kleinkinderen

De geschiedenis leeft in de kunst

Statue de Adolphe Sax à DinantDinant, de geboorteplaats van Adolphe Sax, houdt er een ware cultus rond de saxofoon op na, zozeer zelfs dat ze er het belangrijkste element van heeft gemaakt in haar logo. Concerten, tentoonstellingen: er is altijd wel ergens een saxofoon!
In Barsy is het museum Monopoli een vreugdevolle ‘bric-a-brac’ in de waarste Belgische zin: automaten, koetsen of schaalmodellen, de grotere kinderen zullen hun ogen opentrekken. De kleine ook!

In Namen is er het museum Félicien Rops, gewijd aan het werk van de briljante Namenaar, met een schat aan prenten, schilderijen, tekeningen en ander werk van zijn hand. Een paar stappen daar vandaan staat de Saint-Loup kerk. De prachtige barokke kerk, die reeds Baudelaire beschreef, is ook een bezoekje waard in het hart van het oude Namen. U heeft het begrepen, Namen is een culturele bestemming voor een dag vol verrassende ontdekkingen.