Smaakavontuur

Het is niet voor niets dat onze regio “Vallée des Saveurs” of “Vallei der smaken” heet. Want smaken, die zijn er in overvloed!

Ferme du ChampiaZin in aardbeien? In Ossogne teelt de familie Vrancken er, alsmede andere seizoensgroenten -en fruit.
Je valt voor zoet? Mis dan zeker niet de Sigogi-chocoladefabriek (beste vakman in België 2017 en Gault en Millau 2018), die zijn pralines produceert in Ciney. Niet ver van het Grange d’Ychippe biedt de Ferme du Champia , naast zijn eigen biologische producten, een assortiment lokale producten van lokale producenten.

Kaas à volonté

Fromage Collégial de CineyEén van de grote specialiteiten van de regio is kaas. Er is voor elk wat wils, van de zachtste tot de scherpste, van koeien-, geiten tot schapenmelk! Een hele generatie jonge boeren stappen vandaag in de voetsporen van de pioniers. Sinds kort hebben meerdere producenten zich verenigd om samen le Collégial te produceren, een kaas die de smaken van de Vallée des Saveurs belichaamt.
Enkele adressen:
La Fromagerie L’Atelier 117  in Leignon

La Ferme du Champia te Chevetogne
La ferme de Stée te Braibant

La fromagerie du Gros-Chêne te Méan
La Fermière de Méan te Maffe

Op deze verschillende adressen vndt u ook andere lokale producten en de huisgemaakte producten. Hetzelfde in Sinsin, waar la Ferme du Bairy haar zuivelproducten aanbiedt uit de biologische landbouw in hun boerderijen. Niet ver daar vandaan biedt la Ferme Petry-Taviet te Nettine ook zijn lokale boerderijproducten en is er de streekproductenkruidenier.

Het land van de elegante bieren

Trappiste de RochefortDe streek kenmerkt zich ook door producten waarvan de reputatie reeds lang is gevestigd: de Trappist Rochefort brengt de grootste bierliefhebbers in vervoering. Gebrouwen in de abdij van Saint-Remy de Rochefort koppelt hij kracht aan authenticiteit.
Niet minder dan 22 brouwerijen in de provincie Namen en Luxemburg nemen de uitdaging aan om de brouwtraditie te doen bruisen en de reputatie nog te verstevigen.
brasserie de la LesseDe Brasserie du Bocq in Purnode produceert de Blanche de Namur, de Triple Moine en andere bieren van hoge kwaliteit.
In Eprave is de Brasserie de la Lesse een coöperatie met sociaal einddoel opgericht in 2011 door een groep van door bier gepassioneerde vrienden, die bezorgd waren over de toekomst van hun streek en ontgoocheld door de werking van het dominante economische systeem. Ze creëerden, onder anderen, de Chinette, de Cambrée en het Rouge-Croix, een gamma dat u niet onbewogen zal laten!

“Tout est bon dans le cochon !”

Een ander paradepaardje is natuurlijk de Ardense ham. Sinds 2000 jaar (!) verblijdt hij de fijnproevers. Tot vandaag de dag reikt zijn roem tot ver buiten onze grenzen en waken zijn voorvechters angstvallig over zijn kwaliteit.

La boucherie Duterme à LeignonIn Leignon, op nauwelijks twee kilometer van de Grange d’Ychippe, is het de bloedworst, jawel, die u zal waarderen. Die van Boucherie Duterme is bekend in de hele regio. Witte op dinsdag, zwarte op donderdag, u zal er niet over kunnen zwijgen!

En vergeet niet: elk jaar in oktober organiseert het Domein van Chevetogne «Chevetogne un peu cochon» een heel weekend rondom het varken, er is van alle soorten en smaken voor alle liefhebbers van goede dingen …

En wat dacht u van de restaurants?

Ambiance au restaurantZiehier een kleine selectie, volkomen subjectief
– Te Hamois, l’Entre Nous
– Te Achet, Au gré des saisons
– Te Durbuy, Le Sanglier des Ardennes
– Te Waha (Marche-en-Famenne), Les Quatre Saisons

Honger onderweg? Er is l’Atelier Salé te Leignon, een bar met heerlijke hamburgers!

Zijn uw kinderen dol op ijs? Twee niet te missen adressen: de Mont Blanc in Ciney en le Pré en Boule te Maffe.

 

Niet te klasseren maar zeker niet te missen

Een geweldige plek : De Flobette is een schuilplaats langs de Lesse in Furfooz Park, natuur verfrissing waar je eet goede lokale producten en gekookt door Florence en de ontdekking van kunstenaars op het moment van de aperitief op zaterdag laat in de middag om 17u.
Een onderbreking om te genieten!

La Cidrerie du Condroz
Appels ‘van toen’ zijn het basisingrediënt van de Cidrerie du Condroz. Ze stammen uit voormalige hoogstamvariëteiten ; grijze reinetten, bellefleur, schapenkop … Papillaire emotie gegarandeerd.